1 aprilie – zi de doliu în istoria neamului românesc de pretutindeni

Pe 1 aprilie 1941 circa 3.000 de români din satele de pe Valea Siretului (nr exact nu se știe), care nu au acceptat un trai sub ocupația sovietică și au decis să treacă granița în România, au devenit victimele unui masacru la Fântâna Albă săvârșit de către trupele sovietice. Focurile de mitraliere au fost îndreptate asupra oamenilor pașnici (bărbați, femei, bătrâni, copii), neânarmați, care nu doreau altceva decât să-și trăiască viața în libertate și la ei acasă. Cadavrele lor au fost îngropate în gropi comune. Despre masacru citiți aici.

Mărturii zguduitoare ale puținilor supraviețuitori:

„Se auzea ca rușii au permis românilor noștri să se retragă în Patrie. Bătrâni și tineri, femei și copii – toți pășeau în coloană. Deodată s-a făcut o mare învălmășeală. Răcnete, țipete, lumea fugea care încotro – am nimerit în capcana rușilor, eram atacați din toate părțile…” Paulina Amari (82 de ani)

sursa: mișcarea.net

„Ucigaşii au aşteptat cu degetul pe trăgaci până când mulţimea a ieşit la luminiş. Era o acalmie prevestitoare de rele. Paşii greoi îi purtau pe oameni spre un sfârşit fatal. Tricolorul din faţa coloanei flutura mândru, demonstrând dragostea de neam şi ţară a românilor bucovineni. Deodată liniştea a fost spartă de groaznicul glas al armelor. Zgomotul morţii s-a răspândit hăt departe peste codri. Cineva din mulţime a strigat: „La pământ!” Şuvoiul neîntrerupt de foc ne ţinea culcaţi, cu respiraţia curmată. În acea stare de încremenire un bărbat din primele rânduri a strigat peste puterile sale: „Înainte, fraţilor, ei nu vor cuteza să ne omoare!”. Dar chiar atunci a început măcelul. Tragedia de acum jumătate de secol mă nelinişteşte până astăzi, deoarece nu sunt convins că-i imposibilă repetarea unor asemenea nenorociri. E greu de redat în cuvinte tot ce am văzut la Varniţa. Era un adevărat iad de la pământ până la cer. În ochii mei, un flăcău voinic, cu tricolorul în mână, s-a prăbuşit într-o baltă de sânge. Aud şi acum strigătele lui cu groaza morţii pe buze: „Fugiţi, oameni buni, eu rămân aici să mor pentru libertate!”.” Gheorghe Mihailiuc

sursa: crainou.ro

La 70 de ani de la această zi de doliu din istoria întregului neam românesc, la Mănăstirea Putna, a fost ridicată și sfințită o troiţă în memoria acestor jertfe nevinovate.

O zi cu adevărat tristă. Mă copleșeau emoțiile… durere, revoltare, desperare…

Participanții la comemorare au ținut în mână câte o lumânare aprinsă pentru odihnirea în pace a sufletelor celor morți. Mă uitam la acea lumânare arzând cu atâta încăpățânare, nelăsându-se parcă stinsă de puterea vântului și încercam să dau o explicație celor petrecute. De ce, de ce au murit oamenii nevinovați? De ce istoria a fost atât de crudă cu noi? Pentru ce există și au existat cruzimea, teroarea, genocidul, barbariea… De ce criminalii nu au fost pedepsiți?

Știu răspunsurile relative la aceste întrebări, dar mi le pun iar și iar.

Eram cu gândul și cu sufletul acolo, la Fântâna Albă, acum 70 de ani în urmă.


Cineva zise: „Acești oameni s-au adus jertfă pentru identitatea noastră națională”. NU dragii mei! Acești oameni au murit pentru că au fost uciși! Au murit degeaba și pentru faptul că nu purtau nici o vină. Credeți că careva dintre ei și-a dorit moartea? Eu nu cred! Nu suntem noi jertfe, suntem victime ale unor criminali. Asasinii nu au fost pedepsiți! Aceștia nici măcar  nu și-au recunoscut vina! Noi ce facem?! Comemorarea nu este cinstită la nivel național! Există doar un proiect de lege care însă a fost respins.

Sufletele celor morți încă mai umblă pribegind și cautând dreptatea. Îmi doresc din toată inima ca aceste suflete să-și găsească liniștea, ca adevărul și dreptatea să învingă!

Reclame

2 gânduri despre „1 aprilie – zi de doliu în istoria neamului românesc de pretutindeni

  1. Pingback: 1 aprilie « Note de primăvară …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s