meserie

În acest articol vei găsi câteva reguli care te vor ajuta, cu siguranță, să-ți alegi viitoarea meserie.
Te afli la o răscruce de drumuri. Totată lumea e cu gura pe tine… ai absolvit recent liceul și urmează să mergi la facultate.
Ce-ar trebui să știi în momentul în care pui o bifă în dreptul viitoarei tale meserii:

1. Trebuie să o alegi cu grijă. Imaginează-ți, în următorii 20-30 de ani vei face acelați lucru. Fără doar și poate, trebuie să-ți placă ceea ce faci.

2. Alegi bazându-te, în primul rând, pe abilitățile, aptitudinile și competențele tale de până acum. Spre exemplu: dacă-ți place la nebunie să desenezi scheme, portrete… încearcă să afli cât mai multe lucruri despre profesiunile pe care le poți obține urmând o facultate de arhitectură sau una de arte plastice… sau poate-ți place să faci poze și ai chiar și un aparat de făcut poze profesional?!

3. Mama te vrea avocat. Prietenii tăi au depus dosarul de înscriere la finanțe bănci… cu certitudine, alegerea trebuie să o faci tu. Decizia pe care o vei face acum îți va schimba cursul vieții… te privește doar pe tine.

4. Ce-ai mai putea face?! Dacă ai rămas la mai multe opțiuni și nu știi pe care să o alegi… ia un pix, o foaie, construiește un tabel 3xn (n – numărul de opțiuni rămase) și încearcă să găsești pentru fiecare opțiune cât mai multe puncte tari și puncte slabe. Din experiența proprie, pot să zic că tabelul mi-a fost de folos.

5. Banii și prestigiul sunt lucruri relative: azi sunt, mâine nu. Scopul tău este să fii de neînlocuit (sau care poate fi înlocuit cu doi sau mai mulți salariați), respectiv să-ți faci bine și foarte bine treaba. Dacă vei ajunge la acest nivel al dezvoltării tale profesionale, celelalte vor veni de la sine.

Și încă câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont:

– În perioada studenției încearcă să-ți găsești un job în domeniu sau cel puțin dintr-un domeniu apropiat (part-time). Pentru început trebuie să-ți faci o idee de ansamblu.
– Profită de perioada de practică din anul doi-trei de facultate.
– Nu accepta să lucrezi „la negru”. Chiar dacă vei avea o experiență, ea nu va putea fi trecută în CV.
– Citește Codul Muncii.
– Nu semna nimic „în alb”. Din moment ce semnezi trebuie să fii conștient de faptul că ți-ai asumat o sumedenie de riscuri. Iar din moment ce ai fost pus în situația de a semna, aceste riscuri devin iminente.
– Mergi la cursuri, seminarii… încearcă să prinzi cât mai multe lucruri utile pentru tine. Nu există om de la care să nu ai ce învăța.
– Învață două-trei limbi străine. Ești de atâtea ori om câte limbi știi.

Și… baftă!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s